SOULNESS
FORFATTER
Inger E. Jeppsson

Presse

Lagt ind på hjemmesiden den 7. januar 2020

www.bogsyn.dk

Anmeldelse af …hvis behov?

Inger E. Jeppson

Trykværket

Hvor er det dog en dejlig, dejlig roman det her. Hvor er Inger dog god til at skrive. Hvor bliver man beriget med viden om den proces, mange gennemgår, bevidst og ubevidst, på vejen mod et bedre liv. Hvis det altså er det, man ønsker og det, man har evne til at slides for.
Hovedpersonen Lærke vokser op i et meget troende hjem i Nordjylland. Bliver gift og havner i København i et grumt ægteskab, hvor manden slår hende, er en ren idiot, der voldtager hende, når det passer ham, og som i det hele taget er en skidt knægt med en dårlig økonomi. Det finder hun sig i for en dag at have fået nok.
Undervejs har hun fået nogle små erkendelser af, at der er en anden og bedre verden, hvis hun tager imod den gave, som det spirituelle er. Hun møder Carsten, der er første mands diametrale modsætning, og som stikker en lille smule af fra bogen ved at være alt, alt for flink. Sød og rar.
Og hvad Lærke så går igennem af spirituelle prøvelser og erkendelser, NLP-massage, meditation, hypnose, rejse til Italien, i iveren efter at nå frem til lykken og glæden, det er ikke småting. Det kan næsten tage pusten fra en alle de ting, hun forsøger sig med. Men forfatteren her får det hele til at hænge så fint, fint sammen, så man slipper ikke bogen, før man er helt færdig med den. Og når frem til, at Lærkes kirke nu er naturen. Ikke den voldsomme tro hun fik med sig hjemmefra i lærepenge, men slet og ret vandring, stier, blade, blomster og bække.
Bogen er fyldt med kloge betragtninger, der kommer skudt ud som en del af handlingen her og er og minder en på, at har man lyst, så er intet for sent.

Tiden er inde til at rydde op i fortidens skygger:

At få ryddet ud i den psykiske bage, jeg slæber rundt med.

Transformere uforløste begivenheder i jeres liv.

Hold kun fast ved dine værdinormer, sålænge du oplever, de tjener dig.

Se, jeg sender min engel foran dig, han skal bane din vej.

Jeg kender jo ikke Den store Plan.

Alt er som det skal være.

Accept af det der sker.

Hele vejen igennem bogen er der små signaler, små pegefingre mod håbet om et bedre liv for Lærke. Og det kan vi læsere bruge så aldeles i vores eget liv, hvis der er noget, der ikke fungerer tilfredsstillende. Så er det rart nok, at have rare mennesker omkring os, der vil støtte os i vejen mod lykken. Andre gange må vi vandre vejen alene og opnå lykken alene på vandringen.
Lærke gør det dygtigt i romanen. Bliver et helt menneske befriet for opvækstens og de unge års konformiteter og snærerende bånd.

 

Lagt ind på hjemmesiden den 7. januar 2020

www.bogvægten.dk
Indsendt af Birte Strandby

Anmeldelse af … hvis behov?

Inger E. Jeppsson

Trykværket

Lærke kommer fra et hjem med en streng tro og mange forbud. Skolens afslutningsår er et sandt forhindringsløb for at undgå biografture og fester. Så da Lærke møder Hans-Henrik, er hun helt klar til at afprøve alt det forbudte. I første omgang er ægteskabet med Hans-Henrik vejen til frihed, men snart viser det sig, at hun nu i stedet for barndomshjemmets regler underkaster sig hans humørsyge. Oven i købet udvikler han voldelige tilbøjeligheder, og det stopper først, da hun slår igen.
Det er Lærke der fortæller, og det gør romanen lidt vanskelig at greje. Lærke virker umiddelbart naiv, og bruger meget krudt på at beklage sig over den religiøse belastning fra hjemmet. Nogle gange er hun ydmyg og frygter at havne i helvede, og andre gange tager hun têten. Hun beklager sig jævnligt over ægtefællens egenrådighed, når han tager beslutninger der berører deres fælles økonomi, mens hun selv dropper p-pillerne uden overhovedet at nævne det for sin mand, fordi hun vil have et barn. Ægteskabet har sine op- og nedture, hun ved længe, at hun vil skilles. Skilsmissen er en af de ting, parret er enige om; skønt det er ægteskabet der indleder hendes lange rejse mod den eftertragtede frihed.
Rejsen går via hypnoterapi, håndlæsning, Tarot-kort, meditation og NLP-kurser samt dybe og/eller damebladsagtige leveregler fra venner og familie. Skønt det er ret godt beskrevet, kan det knibe for læseren at følge Lærkes begejstring for og indlevelse i de mange påvirkninger. Men man følger med Lærke i livet med en ny ægtemand, åndrige venner og anstrengende familiemedlemmer, selv om man måske ikke helt forstår omfang og dybde af hendes vanskeligheder.
På et tidspunkt har Lærke problemer med knæet, men da hun ansætter rengøringshjælp og havemand og overlader pligter til sin familie, får hun det straks bedre. Ifølge Lærke handler det om at slippe traumatiske og åndelige byrder, men for en udenforstående kunne det godt ligne en konkret fysisk aflastning.
Alligevel er det en interessant roman, for den handler om adfærdsmønstret hos adskillige generationer af kvinder, der ikke tør sige fra, men blot påtager sig rollen som kontrolfreak med servicegen. Det er en gammel frihedskamp, og måske er den hårdere for Lærke, der også har en straffende Gud med i bagagen.

 

Lagt ind på hjemmesiden den 18. juli 2020

Kommentar af Rikke Jægershof

‘Hvert menneske på denne planet har sin begyndelse i kærlighed.’

Jeg har læst din bog … hvis behov? og jeg så en ny himmel, og en ny jord.

Jeg takker af hele mit hjerte.

 

SOULNESS
Forfatter
Inger E. Jeppsson

E-mail: inger@soulness.dkCopyright © 2019 Soulness.dk